Good enough...


Uj, nu ska jag avslöja mig... men jag måste bara tipsa. Kanske känner någon mer i detta avlånga land igen sig...

Läser en bra bok, Good enough... som handlar om sådana "galningar" ;-) som jag, perfektionister, och hur man ska kunna använda pefektionismen på ett positivt sätt i stället för på ett negativt som det tyvärr nästan alltid är frågan om. Hög igenkänningsfaktor! tyvärr... :-)


"Du behöver inte vara perfekt - det räcker med good enough.

Känner du dig jagad av alla krav? Är du ständigt rädd för att misslyckas eller att omgivningen ska upptäcka dina svagheter? Tror du att du skulle vara lyckligare om du jobbade effektivare, ägnade mer tid åt dina barn, hade ett perfekt hem och en vacker, vältränad kropp?


Vi lever i ett prestationssamhälle där tv och tidningar ständigt matar oss med perfekta och vällyckade människor. Men att leverera maximalt i alla lägen och att bedöma sig själv efter vad man presterar leder till stress, låg självkänsla och försämrad livskvalitet.


Det händer mycket i huvudet på en perfektionist och därför räcker det inte med att förändra sitt beteende, man måste också hitta ett nytt sätt att tänka, sluta ställa orimliga krav på sig själv eller oroa sig över det som kanske kan hända. Det handlar om att plocka fram sin perfektionism enbart när den är nödvändig, istället för att bära den som en kvarnsten runt halsen. Nyckeln till ett tillfredsställande och harmoniskt liv är att lära sig att vara nöjd med - good enough. "


Läsvärt.

2 kommentarer:

  1. Gillar också den boken! Även om jag ligger en bit från hennes grad av perfektionism som hon led av... men just tanken "godd enough" är inte fel att ha ibland!

    SvaraRadera
  2. Den där borde nog jag läsa... det är ju ett släktdrag det där ;)
    / Sis

    SvaraRadera